14.11.11

LA VELLESA ÉS L'EDAT DEL COMPROMÍS SOCIAL, DEL VOLUNTARIAT


L'Associació Montse per al Càncer torna a reprendre un nou cicle de conferències sobre temes diversos per oferir als vilatans i vilatanes de Guissona i pobles de la rodalia.

Aquest cop va ser el doctor Ignasi de Miguel qui va accedir molt amablement a la proposta de l'associació. El doctor Ignasi ja fa trenta-dos anys que exerceix la medicina i ho fa amb gran passió i entusiasme, cosa que es veu quan parla de qualsevol tema que hi estigui relacionat.

El tema d'aquesta conferència va ser la vellesa. Segons ell, és una fase de la vida que ha anat canviant considerablement amb els anys: no són iguals els setanta anys d'una persona d'avui que els setanta anys d'una persona de fa tres dècades. La vellesa és una etapa cada vegada més llarga i duradora, perquè la perspectiva vital cada cop és més àmplia. Als avis avui se'ls cuida molt: hi ha un gran ventall d'activitats, d'ofertes culturals i lúdiques al seu abast.

"Què és la vellesa? És una fase més de la vida. I què hem de fer en aquesta etapa de la vida? Doncs, viure!" Amb aquestes paraules tan senzilles i alhora tan positives, el doctor Ignasi va iniciar la conferència i va transmetre al públic assistent la seva vitalitat. Segons ell, la vellesa és el moment idoni per desenvolupar les aficions que hom no ha pogut fer en època activa o laboral i és, sobretot, l'edat del compromís social, del voluntariat, ja que es disposa de més temps lliure per invertir de manera altruista.

És cert que és una etapa de la vida que requereix unes atencions mèdiques específiques (control de la pressió arterial, de l'osteoporosi, del colesterol o altres anomalies mitjançant anàlisis clíniques periòdiques, etc.), però amb la pràctica d'un esport adequat a les condicions físiques del moment o amb la ingesta adequada d'aliments (la nostra dieta mediterrània, en aquest sentit, és fonamental) la vellesa és una fase de la vida que hom pot viure amb plenitud.