8.11.10

"Primers passos abans d'una intervenció quirúrgica"


El passat 5 de novembre l'espai Fassina va acollir, una vegada més, una conferència organitzada per l'Associació Montse per al Càncer, en què els assistents van poder conèixer de primerà mà informació diversa sobre l'anestèsia i els preparatius que els pacients han de fer abans d'una intervenció quirúrgica.


La conferenciant, Rosa Maria Puigredon, diplomada en infermeria, anestèsia i dolor i que actualment treballa a la Clínica del Dolor de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, va venir acompanyada de la Dra. Avelina Puente. Segons la Sra. Puigredon, els anestesistes i les anestesistes i el personal d'infermeria que depèn d'ells són els grans desconeguts en el món de les intervencions quirúrgiques.


Segons les seves declaracions,la gent que ha de passar per una intervenció pateix més per l'operació que per l'anestèsia, quan el perill realment està en l'anestèsia. Cal pensar, per exemple, que és precisament l'anestesista la persona que dóna el vist-i-plau a l'hora de dur a terme una intervenció i que, juntament amb el personal mèdic i el personal d'infermeria, no es mouen mai del quiròfan: són els primers que atenen el pacient, anestesiant-lo, i els últims que deixen el quiròfan, un cop el pacient s'ha despertat i ja l'han reanimat.


Rosa Maria Puigredon va recordar als assistents que, abans d'una intervenció, l'anestesista ha de visitar el pacient i fer-li les proves pertinents (una analítica, un electrocardiograma i una radiografia toràcica). El pacient, a més, té l'obligació d'informar l'anestesista sobre si pateix algun tipus d'al.lèrgia, si fuma, si consumeix drogues i quin tipus de medicació està prenent. Finalment, l'anestesista ha d'informar el pacient dels riscos de l'anestèsia, recomanar-li l'anestèsia més adequada, demanar-li el seu consentiment per anestesiar-lo i operar-lo i informar-lo de la medicació preoperatòria i postoperatòria.


En la part final de la conferència, els assistents van poder preguntar a la senyor Puigredon i a la doctora Avelina qüestions relacionades amb els tipus d'anestèsia, els perills i els efectes de l'anestèsia, les pors davant d'una intervenció, etc.