27.5.10

CONFERÈNCIA SOBRE LES FASES DE LA MALALTIA ONCOLÒGICA I EL SUPORT PSICOLÒGIC A PACIENTS I FAMILIARS

El passat 30 d'abril, la doctora Imma Lillo va oferir a la Fassina la conferència "Suport psicològic al pacient oncològic i la seva família". La doctora va explicar les diferents fases per les quals passa un pacient des del moment en què se li diagnostica un càncer i quin tipus d'ajut psicològic ofereixen als pacients i familiars.

Tot seguit trobareu un breu resum de la xerrada.

La fase de diagnòstic. Un cop el metge informa del resultat de les proves, pacient i familiars pateixen una mena d'estat de xoc, mentre el metge continua explicant què caldrà fer a partir d'aleshores (intervenció, tractament, efectes secundaris...). Després hi ha una etapa de negació (de durada variable), com un mecanisme de defensa, acompanyada sovint de sentiments com la ràbia o la culpabilitat.

La fase de tractament. La por a la mort, l'ansietat, l'aïllament, la dependència o la depressió (tristesa per la situació que es viu) són algunes de les emocions que sent el pacient. Els familiars també tendeixen a sobreprotegir el malalt oncològic.

La doctora Lillo també va parlar de la fase d'intervenció, la fase lliure de malaltia i la fase de supervivència, fases posteriors per les quals passa un pacient oncològic després d'haver fet el tractament adequat.

La fase de recidiva. És molt més dura que la fase inicial, perquè és quan comuniquen al pacient que s'ha produït metàstasi. És molt important que el pacient expressi el que sent i, sobretot, que exposi els dubtes que tingui, perquè hi ha moltes creences errònies.

La fase final de vida i la fase de dol. Són etapes d'emocions molt intenses. La funció d'un psicòleg o psicòloga és la d'acompanyar el pacient i la família.

La part final de la conferència va estar dedicada a respondre les preguntes dels assistents, molts dels quals van manifestar la següent preocupació: com podem acompanyar un pacient oncològic durant la seva malaltia? La resposta de la doctora Lillo va ser senzilla i breu: "Simplement escoltant-lo i expressant-li que estarem al seu costat sempre que ens necessiti, que sàpiga que pot comptar amb el nostre ajut i suport sempre que ho sol.liciti".

La doctora Imma Lillo treballa actualment a l'equip de suport psicosocial de la Fundació SAR, creat pel "Programa per a l'atenció integral a persones amb malalties avançades i els seus familiars" de l'Obra Social "La Caixa".