4.11.09

CATALUNYA ÉS UN PAÍS CAPDAVANTER EN L'ASSOCIACIONISME I EL VOLUNTARIAT


“Catalunya és un país capdavanter en l’associacionisme i el voluntariat.” Amb aquests mots, Fermí Manteca va iniciar la conferència que, el passat 30 d’octubre, l’Associació Montse per al Càncer va oferir a l’espai Fassina. Una setantena de persones van poder gaudir de la paraula d’un col·laborador excepcional, el Fermí, molt conegut i apreciat per la majoria dels assistents a l’acte.

La conferència va tractar de la història sobre l’origen del voluntariat. Segons el Fermí, a casa nostra el voluntariat va néixer fa mil anys de la mà del bisbe d’Urgell, Ermengol, que, amb la intenció de cohesionar la població, va crear les confraternitats. En aquestes confraternitats, els veïns de la població hi col·laboraven amb la cessió de blat, ordi, etc., per ajudar-se en cas de necessitat. A més d’una breu història del naixement del voluntariat a la nostra terra, el Fermí va explicar què vol dir actualment ser voluntari o voluntària, quins tipus de voluntariat hi ha, quines són les motivacions d’un voluntari o voluntària i quines són les condicions que ha de reunir el voluntariat.

Abans de cloure la conferència, el Fermí, com a persona amb una llarga trajectòria i experiència en el món del voluntariat, va donar uns quants consells als assistents, molts dels quals eren col·laboradors i voluntaris de l’Associació Montse per al Càncer.

Aquesta és la segona conferència que organitza l’Associació Montse per al Càncer, la primera de les quals va tenir lloc el passat mes de juny, durant la presentació oficial de l’Associació a la vila de Guissona, i va anar a càrrec del doctor Domènech, de la Unitat funcional interdisciplinària sociosanitària de l’Hospital Pius de Valls.